Soubor patří mezi nejpoužívanější položky v Moodle.  Slouží k nahrání různých souborů a studijních materiálů do vašeho kurzu v Moodle (Word, Excel, prezentace, PDF apod.)

Nahrání nového souboru
Před nahráním souboru je třeba zapnout režim úprav. Standardně postupujete přes Přidat činnost nebo studijní materiál -> soubor. Případně lze nahrát soubor i stylem Drag&drop.

Nastavení souboru
Povinným parametrem nového souboru je Název a pak soubor samotný. Z vašeho počítače můžete nahrát více než jeden soubor, ale na stránce kurzu bude pouze jeden. Pro nahrání více souborů najednou můžete použít modul Složka.

V sekci Vzhled je možné vybrat, jak se má soubor zobrazovat nebo jestli má být rovnou stažen.

Další nastavení jsou společná pro všechny činnosti a více informací o nich najdete na stránce Nastavení činností.

Alias
Use case: V nějakém kurzu v Moodle již je daný soubor nahraný a vy na něj chcete vytvořit odkaz. Na tento existující soubor vytvoříte tzv. alias.
How to: Postupujete stejně jako při přidání nového souboru, viz výše. Následně kliknete na ikonu souboru (viz screen) a přes Moodle souborový manažer se proklikáte k požadovanému souboru, kliknete na něj a zvolíte možnost "Vytvořit alias/odkaz na soubor" (příklad viz screen).


Dále viz oficiální dokumentace (anglicky)

Nová verze / nahrazení souboru
Use case: Jeden soubor máte nastavený (popis, viditelnost...) anebo nalinkovaný ve více kurzech a potřebujete nahradit originál spolu se všemi referencemi.
How to: Daný soubor ve vašem kurzu najdete a zvolíte "Upravit -> upravit nastavení".  Novou verzi souboru se stejným názvem je potřeba nahrát do okna pro upload souborů a zvolit "nahradit". Po uložení trvá až 15-60 minut než se změna projeví ve všech referencích

Trocha technického pozadí:
Moodle filesystém je postaven na jiném principu, než standardní složkový systém. K souboru nahranému do Moodle je vytvořen hash. Na disk je pak uložen soubor a do databáze hash. V případě, že někdo nahraje do Moodle stejný soubor znovu, porovná se hash a pokud se shoduje, soubor se na disk již znovu neukládá. Vznikne ukazatel na již existující soubor na disku. Soubor je z disku odstraněn až po odstranění posledního výskytu v Moodle. V opačném případě se odstraní pouze reference. Soubor samotný však na disku zůstane. Smyslem je snaha ušetřit místo na disku.
Naposledy změněno: středa, 29. září 2021, 08.23