Činnost Úkol slouží k odevzdání samostatných či skupinových prací studentů (domácí úkoly, semestrální práce...). Umožňuje vytvořit zadání a následně vybrat, oznámkovat, případně okomentovat odevzdané práce. Případně může sloužit jen jako připomenutí odevzdání úkolu "offline".

Tvorba nového úkolu

Pro vytvoření nového úkolu vyberte činnost Úkol při zakládání nové činnosti.

Obecná nastavení

V této sekci je potřeba vyplnit povinný parametr Název, volitelně pak Popis úkolu. Popis slouží k slovnímu zadání úkolu. V případě potřeby je možné nahrát k zadání úkolu i soubory.

Nastavení, která jsou pro všechny činnosti společné jsou rozebrána zde - Nastavení činnosti.

Dostupnost

Zde je možné nastavit řadu termínů

  • povolení odevzdávání od, pro nastavení termínu od kdy je možné odevzdat řešení úkolu
  • termín odevzdávání, ke kterému mají být řešení úkolu odevzdaná, tzv. soft deadline
  • datum ukončení, po kterém nebude povoleno řešení odevzdat bez prodloužení termínu, tzv. hard deadline
  • datum pro připomenutí oznámkování, pokut chcete, abyste od Moodle dostali notifikaci o potřebě ohodnotit odevzdané úkoly,
  •  checkbox povolení zobrazení popisu, zaškrtnutý checkbox umožňuje studentům vidět popis zadání ještě před tím, než se otevře možnost odevzdání.



Typy úkolů

Zde máte možnost nastavit typ odevzdaného řešení úkolu. Je možné vybrat mezi

  • online text
  • odevzdání souborů

Případně je možné zkombinovat obojí. Například pokud chcete k odevzdanému souboru komentář studenta - jak hodnotí náročnost, kolik nad úkolem strávil času apod.

Pro online text je možné nastavit maximální počet slov, pro soubory maximální počet odevzdaných souborů, jejich velikost a volitelně můžete také omezit typ odevzdaného souboru. Typ souboru můžete jednoduše vypsat do textového pole, například ".pdf, .docx". Jednotlivé typy souborů lze oddělit mezerou, čárkou nebo čárkou s mezerou. Druhou možností je kliknout na tlačítko "Vybrat" a zatrhnout požadované typy souborů v nabízeném stromu. Výběr je potřeba uložit kliknutím na tlačítko "Uložit změny", které se nachází na konci nabídky. Pozor, když zatrhnete nadřazenou kategorii, znamená to, že povolené jsou všechny typy souborů z dané kategorie.


Typy hodnocení

V této sekci je možné zvolit požadovaný typ hodnocení úkolu. Tzn. jakým způsobem dostane student od hodnotitele zpětnou vazbu (kromě známky).

  • Komentář učitele znamená, že k danému řešení úkolu můžete přidat váš komentář. Pokud studentovi úkol vracíte, můžete zde mimo jiné napsat vaše připomínky. V dalším odevzdaném pokusu bude tento komentář prázdný. Pro komunikaci se studentem nad řešením úkolu obecně slouží "komentáře".
  • PDF poznámky vám umožní k odevzdaným úkolům ve formátu PDF přidat poznámky, náčrty, nálepky atd. A to přímo do odevzdané práce studenta. Hodnocení a poznámky se provádí v pdf editoru přímo v Moodle a není potřeba žádný další software. Více o možnostech a způsobu použití nástroje PDF poznámky najdete níže.
  • Klasifikační arch  umožňuje stažení klasifikační archu studentů, který je možné posléze editovat i offline mimo moodle a následně ho nahrát zpátky s hodnocením.
  • Soubory se zpětnou vazbou lze úspěšně použít, pokud chcete studentům dát rozsáhlejší zpětnou vazbu. Formou dokumentu, audionahrávky nebo ohodnoceného řešení studenta. Pokud si chcete úkoly stáhnout k sobě do počítače a pro opravování využít vlastní editor, můžete využít hromadného downloadu, viz níže.
  • Checkbox vložený komentář převede odevzdaný text do podoby textového pole, do kterého je poté možné psát poznámky (ideálně jiným písmem, aby bylo zřetelné, co bylo přidáno).


Nastavení odevzdávání úkolů

Zde lze nastavit podmínky pro samotné odevzdání úkolu.

Můžete požadovat, aby studenti pro potvrzení odevzdání klikli na tlačítko "Odeslat". Toto nastavení ovšem doporučujeme nechat v defaultní podobě "Ne", protože se stává, že studenti odevzdají finální řešení úkolu, zapomenou kliknout na tlačítko a následně vznikají nedorozumění a nepříjemnosti se znovuotevřením pokusů.

Dále můžete vyžadovat souhlas s předloženým prohlášením (souhlas s xyz), umožnit studentům opětovné odevzdání (další pokus) a nastavit maximální počet pokusů.

Nastavení skupinového řešení

Slouží k nastavení skupinového řešení úlohy. Tomuto nastavení předchází potřeba vytvořit skupiny a seskupení. Více o skupinách, viz Správa skupin.

Oznámení

V této sekci lze nastavit zasílání upozornění studentům a hodnotitelům o odevzdání nového úkolu a o pozdním odevzdání úkolu. 

Známka

V sekci známka je možné nastavit hodnocení úkolu. Hodnotit je možné body nebo na definované škále.

Je možné vybrat, do jaké kategorie se známka při hodnocení zařadí. Strukturu hodnocení si můžete předpřipravit, případně vytvořit kdykoli později a následně jednotlivé činnosti, které přispívají k celkové známce zařadit do vámi připravených kategorií. Více o nastavení známek zde.

Metoda známkování je defaultně nastavena na jednoduché přímé známkování. Složitější a komplexnější způsoby hodnocení pak jsou rubrika průvodce hodnocením.

Možnost anonymní odevzdání umožňuje hodnotit řešení bez zobrazení autora práce. Volba použít postup známkování nastavena na "Ano", umožňuje vícekolové známkování a hromadné zveřejnění známky studentům. Hromadně zveřejnit známky všem studentům lze také nastavením viditelnosti dané položky v sekci Známky.


Hodnocení a známka


Po otevření činnosti úkol vidíte přehled o tom kolik účastníků má váš kurz, kolik úkolů již bylo odevzdáno apod. Pod přehledem jsou tlačítka "Zobrazit všechny odevzdané úkoly" a tlačítko "Známka". Kliknutím na "Známka" začnete popořadě hodnotit všechny studenty a jejich (i neodevzdané) úkoly. Kliknutím na tlačítko "Zobrazit odevzdané úkoly" se otevře tabulka s podrobnostmi o studentech a jejich úkolech. Pokud máte nastaven režim skupin v rámci úkolu nebo kurzu, můžete účastníky filtrovat podle skupin - můžete tak hodnotit třeba jen určitou paralelku.

Hromadné akce a stažení vybraných/všech odevzdaných úkolů

Hromadné akce můžeme využít po označení vybraných úkolů. V dropdown menu pod seznamem odevzdání máme možnosti "Uzamknout a odemknout odevzdání". Dále "Uložit vybrané odevzdané úkoly" pro stažení (pojmenovaných) souborů do zip archivu (nazevKurzu-nazevUkolu-IdUkolu.zip), poskytnout prosloužení (času) a "Poslat souborz se zpětnou vazbou.

Úplně dole na stránce pak máte ještě možnosti, kde si určíte podobu zobrazení (počet úkolů na stránce, filtr)



PDF poznámky

Nástroj PDF poznámky nabízí sadu nástrojů pro přidání komentářů/poznámek, "čmárání" perem nebo přidání razítek. Nabídka nástrojů je v horní liště. Barvu čáry je možné zvolit kliknutím na ikonu kapky a typ razítka změníte kliknutím na první ikonu zprava. Vložené komentáře, čáry apod. lze smazat tak, že vyberete nástroj "šipka" (mj. umožňuje přesun objektů), kliknete na objekt, ketrý chcete smazat a pak kliknete na ikonu popelnice. V případně komentáře je potřeba postupovat podle přiloženého obrázku.



Naposledy změněno: pondělí, 18. října 2021, 07.54