Moodle umožňuje mít přichystaný vícejazyčný obsah, který se zobrazí uživateli v závislosti na jeho nastavení. Originální dokumentaci v anglickém jazyce naleznete zde.

Filtr vícejazyčného obsahu umožňuje vytvářet zdroje ve více jazycích. Když je zapnutý, hledá značky <span lang="xx" class="multilang">, které označují, že text obsahuje více jazyků. Poté vybere a zobrazí text v jazyce uživatele (jak je nastaven v prohlížeči nebo v jeho preferencích).

Jak vícejazyčné podklady použít?

Chcete-li použít tuto funkci, nejprve vytvořte obsah ve více jazycích (ve stejném zdroji). Poté uzavřete každý jazykový blok (neboli vícejazyčný blok) do následujících značek:

<span lang="cs" class="multilang">Text v češtině</span> 
<span lang="en" class="multilang">Text in English</span>

Aby tyto tagy fungovaly, je nezbytné být v režimu úpravy kódu (pro HTML editor stiskněte [<>] v rozšířeném menu) a až poté vkládat.

Tento kód musí být vložen ve stejném elementu, tj. např. následující kód:

<p><span lang="cs" class="multilang">Text v češtině</span></p>
<p><span lang="en" class="multilang">Text v češtině</span></p>

je chybný - každý blok je v jiném elementu <p></p> (vyznačeno barvou). Správný formát by byl v tomto případě následující:

<p><span lang="cs" class="multilang">Text v češtině</span>
<span lang="en" class="multilang">Text in English</span></p>

Pokud se Vám stane, že se Vám na stránce zobrazují obě jazykové verze naráz, popř. ani jedna, přičinou bude právě chybný formát kódu.

Detailní ukázka

Modrá značí jak to v editoru vypadat nemá. Tento výsledek nastane, pokud člověk napíše <span>...</span> do WYSIWYG editoru a nikoli přes HTML editor kódu zmíněný výše. Červená barva naopak označuje funkční realizaci vícejazyčného obsahu.


Naposledy změněno: neděle, 22. ledna 2023, 16.56